Volg ons
EN NL

Blog

Klimaatconferentie Parijs keerpunt?

Nu ook voedselproductie op de agenda

Gelukkig is de klimaatconferentie in Parijs in december een succes geworden, mede dankzij een grondige voorbereiding van de Franse regering. Met het 4/1000 initiatief liet ze zien ook de landbouw serieus te nemen. Het was een bevestiging van de rol die de landbouw kan spelen: het vastleggen van koolstof in de bodem. In 2009 nam ik deel aan de COP15 in Kopenhagen. Het was de eerste keer dat de Nederlandse ervaringen rond het thema klimaat en landbouw met een internationaal publiek konden worden gedeeld. Het was ook de eerste keer dat boerenorganisaties, via hun toenmalige koepel IFAP, hun waardering voor een pro-actieve strategie op dit thema uitspraken. Het was het beginpunt van allerlei internationale activiteiten rond dit thema en twee mooie projecten in Oeganda en Cambodja.

In de beleidsarenda is adaptatie is echter lang een onderschoven kind geweest in de discussie rond klimaatverandering. Voedselproductie ook. Het besef begint nu door te dringen dat aanpassing aan klimaatverandering (adaptatie) beslist noodzakelijk is, en niet kan wachten tot maatregelen zijn getroffen om de opwarming te beperken. Het is vaak voor velen, zeker boeren en tuinders, “dichter bij huis”.  Ze kunnen er “morgen” mee aan de slag. En dat moet soms ook, want de impact van extreme weersomstandigheden is soms dramatisch.

‘Parijs’ lijkt een keerpunt te zijn. Het belang van voedselproductie wordt onderkend. Het is nu zaak om alle mooie woorden inhoud te geven.

Terug naar overzicht

Reageer

Vorige pagina

Composing solutions

Het oplossen van complexe vraagstukken rond voedselproductie is als het componeren van muziek. Werkend als team kunnen experts samen zorgen voor een klinkend resultaat. Dat vraagt vakmanschap, een goed plan van aanpak en een duidelijk doel. En natuurlijk affiniteit met boeren en tuinders, en alle andere partijen die actief zijn in de groene ruimte.

Er zijn veel factoren die bepalen of de oogst in een landbouwgebied succesvol is. De afhankelijkheid van de grillen van het weer, de markt en de politiek maken voedselsystemen kwetsbaar. Klimaatverandering versterkt dit effect. In deze complexibiteit zoeken boeren hun weg. Overheden bepalen de beleidsmatige context, bevorderen onderzoek, stimuleren de groene groei. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel plannen komen weinig verder dan papier. Land Water Food maakt klimaatadaptatie concreet en uitvoerbaar. Bodem, water en voedselsystemen worden verbonden tot een integrale en duurzame aanpak. Werken aan operationele doelen, aan een handelingsperspectief voor boeren en andere stakeholders. Land Water Food slaat de brug tussen beleid en de agrarische werkelijkheid.  Brengt experts bijeen om met u te werken aan een aanpak met impact! Mogen we u uitnodigen?

Heeft u een vraag? Bel gerust!   +31 6 10378595

Nieuws & updates

Ons blog

Een mooie toekomst voor dragon fruit

Peter Prins / 25 december 2016

Zo tegen het einde van het jaar vallen ze opeens op in de schappen van de supermarkt, rose vruchten met groene...

Lees meer

Twitter

Volg ons
EN NL