Volg ons
EN NL

Blog

Een mooie toekomst voor dragon fruit

Zo tegen het einde van het jaar vallen ze opeens op in de schappen van de supermarkt, rose vruchten met groene schubben: dragon fruit of pitahaya.

Dragon fruit doet voorzichtig zijn intrede in de Europese markt. Vooral tegen de kerst is de vraag groot. Het is ook een uitermate feestelijke vrucht. Het witte of donkerrode vruchtvlees bevat hele kleine pitjes. Het doet wat aan de kiwi denken, ook door de hele kleine pitjes in het vruchtvlees. Dragon fruit is wat zoeter.

Dragon fruit is heel geschikt om te verwerken in smoothies, salades of met ijs.

Dragon fruit is gezond. Het bevat veel vitamine C en B1, maar ook mineralen zoals Calcium. Het gehalte aan antioxidanten is bijzonder hoog.

Nederlandse importeurs van tropisch fruit laten de vruchten per vliegtuig en per schip naar Europa brengen.

Boeren in Vietnam zijn massaal dragon fruit gaan telen. De plant lijkt op een cactus en doet het goed in droge streken, zoals de provincies Long An en Binh Thuan. Inmiddels is meer dan 45.000 ha aangepland. Veel van het fruit gaat naar China. De telers willen echter nieuwe markten betreden, zoals Europa, maar ook de Verenigde Staten en Japan. Deze markten staan als betrouwbaar te boek. Bovendien hecht de westerse consument meer aan kwaliteit en duurzame teelt.

Om de export te bevorderen moet er gewerkt worden aan de kwaliteit, in het bijzonder de bewaarbaarheid. Het transport naar verre markten duurt per schip circa 4 weken. In die tijd gaat door rot al snel 20 % verloren. Samen met de boerenorganisatie Viet Nam Farmers’ Union werken we aan een programma dat de kwaliteit van dragon fruit moet verbeteren. Telers geven water en meststoffen op basis van hun onderbuikgevoel, hetgeen in de praktijk vaak betekent dat er teveel wordt gegeven. Dat gaat ten koste van de kwaliteit, maar ook van de portemonnaie. In het programma willen we telers inzicht geven in de relatie tussen bemesting, irrigatie en de kwaliteit van de vruchten.

Maar ook in de opslag en het transport kunnen nog slagen worden gemaakt, bijvoorbeeld door te werken met koeling en een betere goede verpakking. Tijdig detecteren van schimmel kan bovendien helpen om goede en aangetaste vruchten te sorteren. Nieuwe analysetechnieken bieden veel perspectie.

Nederlandse partijen willen samenwerken met de Vietnamezen om dragon fruit een mooie toekomst in Europa te geven. Daarmee gaat een wens van de Vietnamese boeren in vervulling. Zij zien dat Europese consumenten meer waarde hechten aan een gezond en duurzaam geteeld product. Anders dan de Chinezen.

Voor ons als consumenten ook een heerlijk idee. Laat die smoothie met dragon fruit maar komen!

Terug naar overzicht

Reageer

Vorige pagina

Composing solutions

Het oplossen van complexe vraagstukken rond voedselproductie is als het componeren van muziek. Werkend als team kunnen experts samen zorgen voor een klinkend resultaat. Dat vraagt vakmanschap, een goed plan van aanpak en een duidelijk doel. En natuurlijk affiniteit met boeren en tuinders, en alle andere partijen die actief zijn in de groene ruimte.

Er zijn veel factoren die bepalen of de oogst in een landbouwgebied succesvol is. De afhankelijkheid van de grillen van het weer, de markt en de politiek maken voedselsystemen kwetsbaar. Klimaatverandering versterkt dit effect. In deze complexibiteit zoeken boeren hun weg. Overheden bepalen de beleidsmatige context, bevorderen onderzoek, stimuleren de groene groei. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel plannen komen weinig verder dan papier. Land Water Food maakt klimaatadaptatie concreet en uitvoerbaar. Bodem, water en voedselsystemen worden verbonden tot een integrale en duurzame aanpak. Werken aan operationele doelen, aan een handelingsperspectief voor boeren en andere stakeholders. Land Water Food slaat de brug tussen beleid en de agrarische werkelijkheid.  Brengt experts bijeen om met u te werken aan een aanpak met impact! Mogen we u uitnodigen?

Heeft u een vraag? Bel gerust!   +31 6 10378595

Nieuws & updates

Ons blog

Een mooie toekomst voor dragon fruit

Peter Prins / 25 december 2016

Zo tegen het einde van het jaar vallen ze opeens op in de schappen van de supermarkt, rose vruchten met groene...

Lees meer

Twitter

Volg ons
EN NL