Volg ons
EN NL

Klimaat en Landbouw Cambodja

Klimaat en Landbouw Cambodja

Boeren Cambodja leren van adaptatieproject Nederland

Gestimuleerd door de positieve ervaringen in Nederland werden boerenorganisaties elders in de wereld uitgenodigd om kennis te delen en met een vergelijkbare werkwijze “bottom up” oplossingen te vinden. Als projectleider met boerenorganisatie CFAP in Cambodja gezocht naar effectieve maatregelen om lange droge periodes te overbruggen. Dat leidde tot het ontwerp van natuurlijke vijvers voor de opslag van water. Het water wordt gebruikt voor irrigatie van groenten. De vijver zelf genereert ook een extra inkomsten, omdat waterplanten, vis en kikkers geteeld worden. Opmerkelijk was de conclusie dat de veerkracht van het landbouwsysteem niet alleen met het geven van water is gediend, maar meer nog met een goede verzorging van de bodem door middel van adequate bemesting en organische stofvoorziening. Het project stimuleerde de lokale Universiteit om samen met de boerenorganisatie lesmateriaal te ontwikkelen dat inzicht geeft in de relatie bodem, bemesting, watergift en gewasgroei. De kennis is gretig door de boeren overgenomen.

Vorige pagina

Composing solutions

Het oplossen van complexe vraagstukken rond voedselproductie is als het componeren van muziek. Werkend als team kunnen experts samen zorgen voor een klinkend resultaat. Dat vraagt vakmanschap, een goed plan van aanpak en een duidelijk doel. En natuurlijk affiniteit met boeren en tuinders, en alle andere partijen die actief zijn in de groene ruimte.

Er zijn veel factoren die bepalen of de oogst in een landbouwgebied succesvol is. De afhankelijkheid van de grillen van het weer, de markt en de politiek maken voedselsystemen kwetsbaar. Klimaatverandering versterkt dit effect. In deze complexibiteit zoeken boeren hun weg. Overheden bepalen de beleidsmatige context, bevorderen onderzoek, stimuleren de groene groei. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel plannen komen weinig verder dan papier. Land Water Food maakt klimaatadaptatie concreet en uitvoerbaar. Bodem, water en voedselsystemen worden verbonden tot een integrale en duurzame aanpak. Werken aan operationele doelen, aan een handelingsperspectief voor boeren en andere stakeholders. Land Water Food slaat de brug tussen beleid en de agrarische werkelijkheid.  Brengt experts bijeen om met u te werken aan een aanpak met impact! Mogen we u uitnodigen?

Heeft u een vraag? Bel gerust!   +31 6 10378595

Nieuws & updates

Ons blog

Een mooie toekomst voor dragon fruit

Peter Prins / 25 december 2016

Zo tegen het einde van het jaar vallen ze opeens op in de schappen van de supermarkt, rose vruchten met groene...

Lees meer

Twitter

Volg ons
EN NL